Elektromobil značky Volvo s názvem EX30 patří mezi skutečnou špičku tohoto odvětví. Oproti konkurenci si drží cenu na přijatelné částce. Automobilka se s tímto menším SUV skutečně vytáhla. Pravděpodobně všechny zaujme na první pohled design, a to jak exteriéru, tak interiéru. Pozadu nezůstávají ani technologie a výkon. Stačí polechtat pedál a EX30 ukáže, co umí. 

I v základní výbavě se nám do rukou dostane skutečné dělo. Výkon předvádí až neuvěřitelnou dravost. Zrychlení, které u elektromobilů bývá opravdu razantní, dokáže s poměrně lehkým, malým SUV divy. Náhon je směřován do zadních kol. Interiér potěší všechny milovníky jednoduchosti, minimalismu a čistoty. Exteriér zase předvádí filozofii, že elektrické auto nemusí vypadat jako to spalovací. Není se zač stydět. 

Automobilka si za malé SUV v elektrickém podání řekne v základu necelých 870 000 korun. To se sice může objektivně jevit jako dost nepřijatelná suma, konkurence ji ale daleko převyšuje. Pravdou je, že levnější je EX30 převážně díky své velikosti, respektive malosti. I tak se ale tento elektrický model osvědčil jako ideální pomocník pro každodenní život. Nabízí slušný užitkový prostor, pohodlí i bezpečnost. Pojďme se na Volvo EX30 podívat pořádně zblízka. 

Design 

Vzhled, jak už jsme si řekli, hraje naprosto zásadní roli. Na první pohled je jasné, že se zde koukáme na elektromobil. Výrobci dávají detaily, které tento pohon vystihují, okázale na odiv. Tím myslíme fakt, že zde například nenajdeme jediný náznak pozůstalosti mříže grilu, nebo třeba falešné koncovky výfuku. Přední část si vystačí se znakem automobilky, na zadní části pak díky ikonickým světlometům a černým lištám vzniká rámeček, ve kterém najdeme nápis Volvo

Interiér působí jako z jiného světa. Barvu si můžeme zvolit sami, vybere si skutečně každý. Všechny funkce hravě nastavíme na 12,3palcové obrazovce nebo na multifunkčním volantu. Překvapilo nás, kolik může být v malém SUV místa, a to jak na nohy, tak hlavu. Snad jen zadní středové místo není určeno zrovna pro basketbalisty. To platí ale snad pro všechna vozidla. 

Motorizace 

Zvolit si můžeme Single motor verzi, která nabízí výkon až 272 koní a točivý moment 343 Nm. Dojezd v městském režimu dosahuje hodnoty až 475 km. Dá se navýšit verzí Single Motor Extended Range. Pak urazíme až 613 km. Lahůdkou je verze Twin Motor Performance. Zde dostaneme výkon až 428 koní a točivý moment 543 Nm. Auto zvládne na jedno nabití až 590 km ve městě. 

Verdikt 

Za nás má pro český trh model EX30 zelenou. Tento elektromobil se automobilce Volvo jednoduše povedl. 

ZDROJVolvo, YouTube, Instagram, Foto: Volvo
Předchozí článekKonečně jsme se dočkali. VW představuje nový Tiguan
Další článekToyota upravila model Tacoma. Verze na rok 2024 je připravená na všechno